Ikkunanpesuohjeita

Ikkunat pestään tyypillisesti 2-5 kertaa vuodessa, paikasta riippuen. Esimerkiksi vilkasliikenteisten teiden varsilla ikkunat likaantuvat tavallista nopeammin ja luonnollisesti vaativat useammin pesua. Aina ei ole välttämätöntä pestä ikkunoiden kaikkia pintoja, toisinaan riittää vain uloimpien ikkunoiden pesu. Esimerkiksi lapsiperheissä on joskus tarvetta pestä vain sormenjäljet ikkunoiden alaosista. Ajoittain taas on hyvä tehdä perusteellisempi puhdistus, jolloin pestään myös ikkunanpuitteet, eli karmit.

Peruspesun työvälineet

Tavallisesti kodin ikkunanpesussa pärjää melko vähillä työvälineillä: peruspesuun riittää tiskiainevedellä täytetty ämpäri, lasta ja märkä rätti.

Laimennetun pesuveden voi laittaa suihkepulloon. Muitakin vaihtoehtoja on olemassa – esimerkiksi ladattavalla akulla toimivia ikkunanpesulaitteita.

Vinkkejä ikkunanpesuun

Ennen ikkunanpesua kannattaa rasvata tai suojata kädet kumihanskoilla. Näin iho ei pääse kuivumaan. Kumihanskojen sisälle kannattaa laittaa ohuet puuvillaiset hansikkaat, niin kumi ei hiosta.

Aluksi kannattaa pestä ikkunoiden nurkat, reunat ja ikkunanpuittteet, jotta niiden lika ei sotke ikkunaa pestessä. Ikkunalasin pesu kannattaa aloittaa lasin yläosasta. Pesuvesi kannattaa vaihtaa uuteen riittävän usein pesun aikana.

Työvälineet

Hyvillä välineillä, huolella ja oikein tehtynä ikkunoista tulee kirkkaita ja puhtaita. Kunnolliset välineet myös helpottavat pesua ja parantavat turvallisuutta.

Pesuaineet

Ikkunanpesuun sopivia aineita on runsaasti. Kodin yleisin ikkunanpesuaine on tiskiaine, johon jotkut sekoittavat lisäksi myös etikkaa. Myös pelkän etikan ja veden seosta käytetään pesuvetenä. Pesuvettä on kätevä annostella suihkepullosta.

Pesutekniikat

Aluksi kannattaa pestä nurkat, reunat ja ikkunanpuitteet, jotta niiden lika ei sotke ikkunaa pestessä. Ikkunalasin pesu kannattaa aloittaa lasin yläosasta.

Ikkunanpesun haasteita

Ikkunanpesulle haasteita aiheuttavat epäsuotuisat sääolot, heikot työvälineet, työturvallisuuden laiminlyönti sekä vaikeasti irtoavat tahrat ja lika. Hyvä ikkunanpesutekniikka, sopivat ikkunanpesuvälineet ja karttunut kokemus nopeuttavat työtä sekä parantavat lopputulosta merkittävästi.

Huonot välineet tai pesutekniikat

Ikkunoihin jää herkästi lastasta kuivumisjälkinä veden aiheuttamia raitoja. Kuuma pesuvesi, suora auringonpaiste ja liika tuuli myös heikentävät tulosta huomattavasti.

Lastan huonolaatuinen kumi saattaa myös värjätä lasia, kun sillä pyyhkii jo osittain kuivaa kohtaa.

Pesijän harmina on usein myös erilaisista kuivausmateriaaleista – esim. talouspaperista tai harsokankaasta – irtoava nukka.

Esteet ja hankalat paikat

Työasennot ja turvallisuus ovat asioita, joista kannattaa huolehtia ikkunaa pestäessä.

Ikkunat voivat olla korkeita ja ikkunoiden edessä saattaa olla esimerkiksi isoja pensaita tai puita, jotka hankaloittavat pesua.

Ikkunat saattavat olla myös liian korkealla tai paikoissa, joihin on vaikea päästä ilman nostinta tai valjaita.

Ammattilainen avuksi ikkunanpesuun?

Ikkunanpesu kannattaa yleensä jättää ammattilaisten hoidettavaksi, sillä veloitettavat tuntihinnat ovat edullisia. Kokeneet ammattilaiset hoitavat työn yleensä huomattavasti nopeammin ja turvallisemmin kuin itse ikkunansa pesevä.

Ammattilaisen käyttäminen on järkevää erityisesti silloin, kun ikkunat ovat hankalissa paikoissa.

On fiksumpaa varata aikaa tärkeämmille asioille, antamalla ikkunanpesutyöt ulkopuoliselle hoidettavaksi.

Tarjouspyynnön ikkunanpesutöistä voit tehdä kätevästi verkossa valitsemalla sinua lähin toimipaikka toimipaikkalistasta ja täyttämällä yhteydenottolomakkeen. Vain nimi, puhelinnumero ja osoite ovat välttämättömiä.

Kommentteja tai ehdotuksia? – Lähetä sähköpostia!

Päivitämme ikkunanpesuohjeita ajoittain. Kommentteja ja ehdotuksia vinkeiksi voi lähettää osoitteeseen vinkki (ät) ikkunanpesu.net